Verrassend: wonen in monumentaal pand Duivendaal in Wageningen

Eric Wijnacker 27-08-18, 20:07 Bron: De Gelderlander

WAGENINGEN – Duivendaal 1, het monumentale pand bij de entree van de eerste campus van Wageningen, wordt omgebouwd tot een wooncomplex met zeven appartementen. Het was lange tijd de bedoeling om het een kantoor te laten blijven.Eric Wijnacker 27-08-18, 20:07 Bron: De Gelderlander

Het is de zoveelste bestemming voor het beeldbepalende pand, een gemeentelijk monument, met het markante torentje langs de stadsgracht. Het werd in 1882 gebouwd volgens een ontwerp van de vermaarde architect Jacobus van Lokhorst, die meer gebouwen op Duivendaal heeft ontworpen. Duivendaal was, voorafgaand aan De Dreijen en de Campus van nu, de eerste plek in Wageningen waar de voorloper van Wageningen UR zich concentreerde. Het pand was eerst in gebruik als jongensinternaat voor de studenten die van heinde en verre naar de net gestarte Rijks Hoogere Landbouwschool ( de voorloper van Wageningen UR) kwamen. Later kreeg het pand nog diverse bestemmingen voor de toenmalige Landbouwhogeschool. Het meest vers in de herinnering ligt het decennia lange gebruik van het pand door studentenhuisvester Idealis, eerder bekend als Stichting Studenten Huisvesting Wageningen (SSHW). Een paar jaar geleden vertrok Idealis echter naar de Wageningen Campus, sindsdien wordt het anti-kraak bewoond.

Unitas

Tot nu toe werd in alle plannen voor Duivendaal gemeld dat het pand een kantoorbestemming zou houden, al werd het ook meermalen genoemd als een mogelijke locatie waar Unitas en het poppodium zouden kunnen komen. 

Uiteraard wordt bij de voorgestelde verbouwing het monumentale karakter van het pand gerespecteerd. Toch zijn er aan de buitenzijde ook enkele wijzigingen voorgesteld. Zo komt er een nieuwe entree met een stevige trap en worden tegen de buitenkant van het pand transparante en vrij modern ogende ruime balkons geplaatst.

julien hoef
Author: julien hoef

Bedankt voor je bestand.