Historie Duivendaal 1

Het monumentale pand aan de laan van Duivendaal werd gebouwd als internaat voor de studenten van de Rijkslandbouwschool. Het werd in 1882 opgeleverd naar een ontwerp van Jacobus van Lokhorst. Deze architect was van 1878 tot zijn overlijden in 1906 rijksbouwmeester bij het ministerie van binnenlandse zaken en heeft een groot aantal onderwijsgebouwen in diverse universiteitssteden op zijn naam staan.

Andere Wageningse gebouwen van zijn signatuur zijn het Rijksproefstation voor zaadcontrole aan de Binnenhaven en de HBS aan de Gen. Foulkesweg met de bijgebouwen aan de Wilhelminaweg

Het jongensinternaat op Duivendaal, ook wel bekend als het gebouw met de klok, is gebouwd in neo renaissance stijl. Behalve een prachtige gevel, versierd met bakstenen metselwerk, heeft het gebouw veel karakteristieke elementen. Het meest opvallend is de klokkentoren, mogelijk bedoeld om de jonge studenten op tijd in de collegebanken te krijgen. De oplettende kijker vindt boven één van de ramen een natuurstenen plaat met de tekst ‘Tandem fit surculus arbor’. Wellicht verwijst deze spreuk ‘Uiteindelijk wordt de jonge twijg een boom’ naar het gewenste groeiproces van de studenten.

julien hoef
Author: julien hoef

Bedankt voor je bestand.